Src belgesi karayolu şoförleri için gerekli bir belgedir. Bu belgeyi almadan önce katılacağınız kursta önemli dersler ve konular üzerinde durulmaktadır. Bu konular sürücülerin uzun süre yolda kalmaları halinde hem fiziki hem de teknik güvenliklerini sağlamaya yarayan konulardır. Özellikle mal taşımacılığı yapan her sürücünün ve sürücü adayının bilmesi ve uygulamada sorun yaşamadan görevini sürdürebilmesi için bu dersin dikkatle dinlenmesi ve çalışılması gereklidir. Derslerde öğretilen en önemli konulardan biri Gümrük – Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı dersidir. Gümrük Kanununun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.
Konu olarak 4 ana başlıkta toplanabilen Gümrük – Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı dersinde bazı başlıklar şu şekildedir. Taşıtların Türkiye bölgesine giriş ve çıkışı; gümrük beyanı; gümrük rejimleri; beyanın kontrolü ve muayene; ithalatta gümrük yükümlülüğü; gümrük vergilerinin tahakkuku, tebliği ve ödenmesi; gümrük yükümlülüğü ve sona ermesi; gümrük kanununda cezalar; etkin pişmanlık; yolcu beraberinde getirilen kaçak eşya, arama ve el koyma; el konulan eşyanın muhafazası, müsaderesi, mülkiyetin kamuya geçirilmesi; kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli olanlar; silah kullanma yetkisi; ikramiyeler; TIR sistemi ve tır sözleşmesi; TIR sürücülerinin uymak zorunda olduğu yasaklar; TIR işlemleri yapmaya yetkili odalar; hareket gümrük dairesi tarafından yapılacak işlemler; giriş gümrüğünde muayene; denetleme belgesi; onay belgeleri; konteynır onay plakası; transit rejimi; geçici kabul ve ATA karnesi.
Yabancı eşya ile ihracat gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesinde bir yerden diğer bir yere taşınması Gümrük Kanunu ve Yönetmeliğindeki transit rejimi hükümlerine bağlıdır. Gümrük – Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı bu konu önemli konu üzerinde durmaktadır. Transit rejimine tabi eşya transit beyannamesi kapsamında TIR karnesi kapsamında veya uluslar arası anlaşmalar kapsamındaki diğer transit beyannameleri kapsamında taşınır. Transit rejimi eşyanın ve belgelerinin bu rejim hükümlerine uygun olarak sevk edildiği gümrük idaresine sunulması üzerine sona erer. Giriş ve hareket gümrük idarelerinde sevk edilecek taşıtların sürücülerine TIR güzergahı haritası verilir.
Geçici Kabul ve ATA karnesi konusu ise yine kursiyerlerin ders programında yer alan önemli konulardandır. Gümrük – Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı dersinde işlenir. Derslerde de görüleceği üzere gümrük mevzuatımıza göre Geçici İthalat Rejiminde kullanılan uluslar arası geçerli belge ATA karnesidir. ATA karneleri uluslar arası ATA sözleşmesi ve eşyanın yurtdışına çıkarılma amacına göre taraf ülkeler arasında başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleridir. ATA karnesi almak isteyen kişi veya kuruluşlar taşınacak eşya için gereken teminatı odaya vermesi durumunda ATA karnesi alabilmektedirler. ATA karnesi eşyanın gümrüklerden geçiş süresinin kısaltılmasına yardım eder. ATA karnesinin geçerlilik sürfesi 1 yıldır.
Gümrük kuralları günümüzde geçerliliği olan, zorunlu hale gelmiş kanunlardır. Bu kanunlar gümrük bölgesine giriş ve çıkış yapmakta olan eşya ve yük taşıyan araçlara uygulanan birtakım kurallardır. Genellikle bu kanun türkiye giriş ve çıkışlarında aktif olarak uygulanmaktadır. Giriş ve çıkışlarda araç kontrolü yapılarak eşya ve yük geçişi sağlanır. Gümrük kaçakçılık ve tır mevzuatı bakanlık tarafından düzenlenmiş bir uygulamadır. Gümrük kurallarına göre, yolculuk esnasında gümrük yolları kullanılmaktadır.