Psikomotor yetenek ve beceriler psikoteknik merkezleri tarafından verilmekte olan dersler ve testlerden ibarettir. Psikomotor yetenek ve beceriler ile ilgili testlerin asıl amacı bazı kaslar ile zihni aynı anda çalıştırabilmek ve aynı anda işlev yapmasını kolaylaştırdıktan sonra verilen kararın aynı anda uygulamaya geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Örneğin trafikte olan bir sürücü karşısında kalabalık bir grup görüyor ve trafik hızlı akıyor. Hızlı bir şekilde yolunu değiştirmesi gerekiyor.
Yapması gereken kas hareketlerini öncelikle zihninde düşünebilmeli ve bunu işlevsel olarak dışarı yansıtabilmelidir. Sürücü adayının karşılaştığı durum ya da durumlar daha basit nitelikte ise yalnızca kas güçlerini çalıştırarak gerekeni yapabilir fakat karşı karşıya gelinmiş olan durum daha karmaşık yapıda ise o zaman zihin gücünü kullanmanız gerekecektir. Zihninizi ve kaslarınızı aynı anda kullanmayı öğreneceğiniz psikomotor yetenek ve beceriler ile ilgili olan testler sayesinde son derece güvenilir bir sürücü olacaksınız ve etrafınızdakilere güven vererek trafiğe çıkmış olacaksınız.
Psikomotor yetenek ve beceriler ile ilgili testlerin en başında hakim olma diğer bir adı ile Basit Kontrol testleri gelmektedir. Bu testin asıl amacı kişilerin küçük bir noktaya nişan alma kabiliyetini ölçmek bunun yanı sıra basit el ve kol hareketleri ile titreme, sabit kalma ve buna benzer istem dışı durumlara olan tepkilerinizi ölçmektir. Genel olarak Hakim Olma Testleri olarak adlandırılan testlerin içerisinde; Omega Testi, Sinüzoit Testi,Pursuit Confusion Testi, Rotary Pursuit Testi, El-Kol Kımıldamazlığı Testi ve son olarak da Lahey Puantaj Testi mevcuttur.
Hakim olma testini başarılı ya da başarısız bir şekilde bir kenara bırakmış olan adayların karşılaşacağı yeni testler vardır. Bu testler genel olarak Koordinasyon Testleri olarak adlandırılmaktadır. Koordinasyon testlerinin asıl amacı ise vücudunuzun farklı yerlerini kullanmak zorundam kaldığınız ya da kalacağınız durumlarda vücudunuzun vereceği ya da vermiş olduğu tepkileri test etmek ve olumsuz ise kontrol altına almaktır. Koordinasyon Testleri; Parmak Becerisi Testi, El Becerisi Testi, Kol Becerisi Testi, El – Kol ve Ayak Koordinasyon Testlerinden meydana gelmektedir.
Psikomotor yetenek ve beceriler ile ilgili testler arasında bir de Yargılama Testleri olarak adlandırılan testler vardır. Bu testler sayesinde kişilerin olaylar karşısında nasıl tepkiler verecekleri ortaya çıkar. Kişinin ilk düşüncesinin nasıl olduğu, sonradan nasıl şekilleneceği ve daha pek çok ayrıntının oluşmasını barındıran bu testler son derece işe yarayıcı olmaktadır.
Tepki Yönelimi Testi, Çoklu Tepki Testi ve Hız Uyumu Testlerinden meydana gelmiş olan Yargılama Testleri sayesinde psikoteknik merkezlerine gelen kişilerin vermiş olduğu tepkiler alanında uzman olan psikologlar ve psikiyatrlar tarafından incelenerek gerekli olan her şey yapılmaktadır.