Haberler
Güvenli bir sürüş için en önemli faktörlerden biri de kullanılan araçtır. Yeni bir araç alırken o aracın hızlanmasından, maksimum hızından çok; fren mesafesini, ABS, ASP, EBD, hava yastığı gibi güvenlik önemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Güvenli sürüş teknikleri sayesinde sürücüler kendilerini ve araçlarını tehlikeler karşısında güvende tutabilirler, yol ve trafik koşullarına en iyi şekilde tutunabilmeleri sağlanmalıdır.
Araca binmeden önce yapılacak dış kontroller:
Aracın genel kontrolü yapılır ve eksiklikleri görülmelididr. Güvenli bir sürüş için lastik hava basınçları uyun olmalıdır. Bijon anahtar somunlarının sıkılığı kontrol edilmelidir. Direklerin yerli yerine oturup oturmadığına dikkat edilmelidir. Fren balataları kontrol edilmeli, motor yağı seviyesi uygun olmalıdır. Direksiyon hidrolik seviyesi kontrol edilmelidir. Cam silecek suyu seviyesi ayarlanmalıdır. Fren lambaları kontrol edilmelidir. Yük sabitlenmelidir ve aşırı yük yüklenmemelidir. Teknik açıdan ise; hız viraja girmeden önce azaltılmalı, viraj içinde gaz kesmek otomobilin arkasının savrulmasına neden olabilmektedir. Hız arttıkça daha uzağa bakılmalıdır. Her hız da fren için ne kadar duruş mesafesi olduğunu hesaplamayı öğrenmek gerekmektedir. Mümkün oldukça trafikte diğer araçlara yakın hızlarda seyredilmelidir. Öndeki araçla arada her zaman yeterli emniyet mesafesi bırakılmalıdır. Otomobil kullanılırken sadece yola konsantre olunmalıdır.
Yandaki ve ya arkadaki oturan kişilere bakmaya çalışılmamalıdır. Yüksek hızlarda ani manevralardan kaşınılmalıdır. Yüksek hızda kontrolü kaybedilen otomobili tekrar çizgisine getirmek kolay olmayacaktır. Araç kabininde ikaz ışıkları, göstergeler, kalorifer, klima, havalandırma sistemleri, takoğraf, günlük kilometreler kontrol edilmelidir. Araca bindikten sonra dikiz aynaları, araç koltuğunun ayarı, direksiyonun dokuzu çeyrek geçe tutulması, kafa koruyucusu, emniyet kemerinin kullanılması ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Yol esnasında iyi bir sürüş pozisyonu ayarlanmalıdır. Hız limitlerine, frenleme kurallarına uyulmalıdır. Hız, yol, hava, trafik, işaret levhalarına, yayalara dikkat edilmelidir.
Geçiş haklarına saygı duyulmalıdır. Yağışlı havada araç koşullara uygun kullanılmalıdır. Hareket halindeki diğer sürücülere, özellikle önündeki üç taşıtın ne yaptığı iyi takip edilmelidir. Karlı havalarda uygun güvenli sürüş teknikleri kullanılmalıdır. Kavşaklara yaklaşırken, virajlara yaklaşırken, dar yok kesimlerine yaklaşırken, tünel ve köprülere yaklaşırken mutlaka yavaşlamalıdır. Sisli havalarda, şiddetli yağışlı havalar sebebiyle görüşün yeterli olmadığı yol kesimlerinde varsa kurallarına uygun olarak sis ışıkları kullanılmalıdır.
Başa gelebilecek her türlü duruma karşı güvenli sürüş için çözümler önceden tasarlanmalıdır. Sebep sonuç ilişkileriyle önceden tahmin etmeye çalışılmalıdır. Eğer bir konvoyda, yakın takip edilen bir trafikte bulunulduğu takdirde diğer sürücülerin davranışlarını, ne yapabileceklerini önceden tahmin etmek için uzağa bakılmalıdır. Su birikintilerinde lastiklerin yerle teması kaybetmeleri halinde gazı kesmek gerekmekte ve direksiyonun düz tutulması gerekmektedir. Sollama yapmadan önce öndeki araca çok fazla yaklaşılmamalı aradaki mesafeyi hız almak amacıyla kullanıldığında sollamayı gerçekleştirmek daha kolaylaşacaktır. Ani, sert çıkışlar yapmaktan kaçınılmalıdır.
Trafik kuralları, sürücülerin yayaların uyması gereken önemli kurallardır. Bu kurallar trafiği düzene sokarken, sürücülerin de güvenli sürüş teknikleri açısından daha bilinçli olmalarını sağlamaktadır . Bu şekilde ehliyet sahilleri özellikle araba sürerken bazı kurallara uymak zorundadırlar. Bu kurallar sayesinde , trafik kazaları en aza indirilirken , sürücülerinde daha dikkatli olmalarını sağlamaktadır. Ehliyet almak isteyen sürücüler, ehliyet almadan önce bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bununla beraber sınavdan başarılı olabilmeleri gerekir.
Güvenli sürüş teknikleri