Günümüzde her gün haberlerde onlarca trafik kazalarını izleriz, okuruz ve yaralanma ile ölümlerle sonuçlananları görürüz. Trafik canavarı alkollü, uykusuz, dikkatsiz, emniyetsiz ve daha birçok sebepten dolayı sürüşlerde karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde özellikle bayramlarda ve tatil dönemlerinde kaza oranlarında yükseliş yaşanmaktadır. Bu kazaları önleyebilmek ya da en aza indirebilmek için yapılması gerekenler vardır. Trafik kazalarını önleyebilmek için yayaların, sürücülerin ve yolcuların kendilerine göre yapmaları veya yapmamaları gerekenler ayrı ayrıdır.
Trafikte çoğu zaman kişiler sadece sürücülerin kurallara uymasıyla kazaların önlenebileceğini düşünürler. Ancak yayalarında kendilerine düşen görevler vardır.
a. Yayalar kendi alanlarında yürümeyi tercih etmeli, karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini, alt geçitleri, üst geçitleri ya da kendilerine ayrılmış olan diğer bölümleri kullanmalıdırlar. Başka yerlerden geçiş kazaya davetiye çıkaracaktır.
b. Yayalarında en az sürücüler kadar trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Trafik kazalarının bazıları yayaların trafik kurallarını bilmemesinden kaynaklanmaktadır.
c. Yayalar karşıdan karşıya geçişlerde ya da herhangi bir yol kenarından yürüyüşlerde, dalgın ve dikkatsiz olmamalıdırlar. Bir anlık dalgınlık kazaya neden olabilecektir.
d. Yaya geçitlerinde, okul geçitlerinde ve kaldırımlarda sağ tarafı kullanmaya özen gösterilmelidir.
e. Trafik ışıklarının bulunduğu bölümden karşıya geçecekler, lambada yeşil ışık yanmadıkça karşıya geçmemelidirler ya da trafik polisi var ise işaret gelmeden karşıya geçmemelidirler.
f. Eğer taşıt yolu yanında ve etrafında kaldırım yoksa banketlerden yürünmelidir.
Trafik kazalarını önlenmesinde en büyük pay sürücülere aittir. Kazaların büyük bir kısmı dikkatsiz, alkollü, yorgun, uykusuz sürücülerden kaynaklanmaktadır. Bunların dışında da sürücülerin yapması ve yapmaması gerekenler vardır.
a. Eğer kişi alkol aldıysa her ne sebeple olursa olsun araç kullanmamalıdır.
b. Trafik ışıklarına, trafik levhalarına, işaret levhalarına ve bunun gibi her türlü trafikle ilgili levha ve işaretlere dikkat edip kurallara uyulmalıdır.
c. Virajlarda, dar köprü ve yollarda, tünellerde, devamlı çizgilerde ve benzeri ilerisi görünmeyen yollarda öndeki araç sollaması yapılmamalıdır.
d. Eğer şerit değiştirecekseniz, sağa veya sola dönüş yapılacaksa mutlaka sinyal verilmelidir.
e. Gece sürüş yaparken kısa hüzneli farlar kullanılmalıdır. Uzunlar yakıldığında karşıdan gelen aracın görüş becerisi zayıflayabilir.
f. Sol şeritte sürekli gidilmemeli ve gereksiz yere işgal edilmemelidir.
g. Güvenlik şeritleri çok mecburi bir neden olmadıkça kullanılmamalıdır.
h. Önde giden araçla mesafe korunmalı ve tehlikeye neden olacak hareketler yapılmamalıdır.
i. Araçların gerekli bakımları zamanında ve sıkça yapılmalıdır.
j. Buzlanma ya da kar yağışı gerçekleştiğinde lastiklere zincir takılmalıdır.
k. Araçlarda ekipmanlar tam ve eksiksiz olmalıdır.
Bu kazaları önleyebilmek ya da en aza indirebilmek için yapılması gerekenler vardır. Trafik kazalarını önleyebilmek için yayaların, sürücülerin ve yolcuların kendilerine göre yapmaları veya yapmamaları gerekenler ayrı ayrıdır.