Haberler
Dünyada ki yeryüzünün tamamı ya da bir kısmının tepeden görünüm yani kuşbakışı ile belirli oranlarda ölçeklendirilerek yani küçülterek kağıda aktarılması işlemini harita olarak tanımlayabiliriz. İnsanlar harita aracılığı ile yeryüzü şekillerini, iki nokta arasında ki yolları ya da mesafeleri ve belirlenen bölgelerin bitki örtüsü hakkında insanlara bilgi vermektedirler. Muazzam büyüklükte olan yeryüzünü olduğu gibi kâğıda dökmek imkansız olduğundan dolayı belirlenen boyutlarda ölçeklendirme yaparak haritanın kağıda aktarılması gerekmektedir. Bu gibi konuların sunulmuş olduğu harita okuma bilgisi adlı dersler, ticari araçlar kullanımı için temin edilmesi gereken SRC belgesinin ders konularından olmaktadır.
Harita okuma bilgisi adlı derslerde ilk olarak değinilmesi gereken konu ölçek konusudur. Ölçek yapısına göre iki kola ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi rakamlarla ifade edilen bir ölçek türü olan kesikli ölçülerdir. Kesikli ölçek bayağı kesir halinde yazılmakta ve payı daima 1 rakamına eşit olmaktadır. Bu ölçeğin payı ve paydasının birimi cm’dir. Paydadaki rakam bu ölçekte küçültme oranını bizlere vermektedir. Bu ölçeği bir cümle ile açıklamak gerekirse, haritanın üzerinde bulunan uzunluğun, gerçek uzunluğa oranı diyebiliriz. İkinci olarak kullanılan ölçek türünün diğeri ise çizik ölçektir. Bu ölçek türünde küçültme oranı bir çizgi üzerinde gösterilmektedir. Bu ölçekteki çizgi bizlere harita üzerindeki uzunluğun gerçek olarak hangi uzunluğu ifade ettiğini göstermektedir. Kısaca bahsedecek olursak harita okuma bilgisi adlı dersin en önemli konularından olan ölçek konusu ile 2 şehir arasında ki ya da iki ülke arasındaki gerçek mesafeler hesaplanabilmektedir. Bu durum için ise çok basit şekilde çözüm bu derste sizlere sunulmaktadır. Bu çözüm için verilen formüle göz atacak olursak Gerçek uzunluğun, ölçeğin paydası ile haritanın uzaklığı parametrelerinin çarpımına eşit olduğu görülmektedir.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ DERSİNİN BİR BAŞKA ÖNEMLİ KONUSU, YÖN SAPTAMA YÖNTEMLERİ
SRC belgesi temin etmek için sizlere yardımcı olacak harita okuma bilgisi adlı ders ile sizlere normal hayatınızda nerede olursanız olun faydalı olacak bir konu olan yön saptama yöntemleri konusu da sunulmaktadır. Bu konu dahilinde öğreneceğiniz içeriklere değinilecek olursa ilk olarak kutup yıldızı ile yön bulma konusu sizlere sunulacaktır. Kuzey kutup noktasına yakın bir yerde bulunan kuzey yıldızı, gezegenler hareket halindeyken bile konumundan dolayı hep sabit kalmaktadır. Bu durum dahilinde kuzey yıldızının daima kuzeyi gösterdiği düşünülerek yolumuzu çok rahat bulabileceğimiz sizlere sunulacaktır. Daha sonra sizlere pusula kullanımı hakkında da detaylı bilgiler sunulacak ders ile pusula kullanımını da iyi bir şekilde öğreneceksiniz. Bütün bunlar ile birlikte yön saptama yöntemleri konusu dahilinde güneş ile yön bulma, kol saati ile yön bulma ve arazinin belirgin özelliklerinden yararlanarak yol bulmak adlı konular da sizlere sunulacaktır.